Advies op maat

Energie en uw woning
Maatregelen die genomen kunnen worden voor het opvoeren van de energieprestatie van een woning, zijn over het algemeen goed voor de portemonnee, het wooncomfort en voor het milieu. Energie besparen is in veel woningen gemakkelijk. Zeker als de woning voor 1980 gebouwd is. Maar ook bij woningen van meer recente datum is vaak nog veel winst te behalen. Gaat je ambitie verder dan alleen maatregelen met een korte terugverdientijd omdat het onderwerp duurzaamheid een hoge prioriteit bij je heeft, dan is het voor praktisch iedere woning mogelijk om besparingen te realiseren van 70% tot 100%: dus zelfs energieneutraal.

Vanaf 2015 wordt door de overheid iedere woning van een indicatief energielabel voorzien. Dit gebeurt op basis van bouwjaar en overige kenmerken van de woning zoals deze bijvoorbeeld bij het kadaster staan geregistreerd. Voor meer info over de invoering van het label zie “Het laatste nieuws over het energielabel”.

Hieronder meer informatie over het label zoals dit door een gecertificeerde EPA adviseur wordt opgesteld. Hierbij wordt uitgegaan van de  werkelijke conditie van de woning op het moment van opname. Op aanvraag krijg je hier ook een Maatwerkadvies bij waarin verschillende opties staan vermeld voor het verbeteren van de energieprestatie van je woning

Het Energielabel
Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto’s en huishoudelijke apparaten (wasmachines, e.d.) Een energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Een rijtjeshuis wordt vergeleken met een rijtjeshuis, een portiekflat met een portiekflat, etc.. Het maakt niet uit wat de mensen in het gebouw doen, het gaat om het pand zélf. Uw energienota speelt dus geen rol bij de beoordeling.Een energielabel gaat van A+++ t/m G, waarbij A+++ staat voor extreem energiezuinig en G voor een energieverspillend gebouw. Door te isoleren, installaties te vervangen of te verbeteren, kunt u het label van uw woning positief beïnvloeden. Wij kunnen u daarbij helpen door een isolatie advies op te stellen.

images-5

Labels A++ t/m G

Dit is voor velen een bekend plaatje tenminste als je zo verstandig bent geweest je energie vretende koelkast of wasmachine voor een A met wat plussen vervangen te hebben. Ook is de energieprestatie van een auto zo langzamerhand een belangrijk verkoop argument geworden en zijn uit het straatbeeld in mijn woonplaats inmiddels de energie slurpende Hummer verdwenen. Toch geldt voor meer dan de helft van de woningeigenaren dat ze een ‘Hummer als huisdier’ bezitten. Met andere woorden: zonder het zich vaak bewust te zijn wonen in een huis dat een G of F label draagt. Als je een indruk wilt hebben wat anderen daar aan doen, kijk dan even onder de taps waar voor verschillende tijdsperiodes wat ervaringen staan weergegeven. Heb je zelf een interessant verhaal daarover, laat het ons weten!

Een Hummer als huisdier

Een Hummer als huisdier

Ook hier geldt ‘meten is weten’. Dus je doet er verstandig aan om eerst je energielabel te laten bepalen, en is je woning van voor 1992 vraag dan direct ook om een Maatwerkadvies. Afhankelijk van de grootte van je woning ben je daarvoor een  bedrag kwijt dat ligt tussen de  €150 en de €500. Je zult ervaren dat je dat snel terug verdiend. Bovendien wijst onderzoek uit dat bij verkoop van de woning een gunstig energielabel een aanzienlijke waarde vertegenwoordigd.

Het Maatwerkadvies energiebesparing
Dit is een advies over efficiënter energieverbruik in woningen. In dit advies worden maatregelen aangeraden en wordt er op een rijtje gezet wat deze maatregelen kosten. Wat ze opleveren en in hoeveel tijd de investeringen kunnen worden terugverdiend.
Meer informatie waar je aan kunt denken als je opdracht geeft voor een maatwerkadvies, vind je op de website van Milieucentraal.
Het advies wordt gedaan door een gecertificeerde adviseur. Deze adviseur gaat persoonlijk langs woningen en gaat daar kijken welke verbeteringen er kunnen worden toegepast aan de desbetreffende woning. Ook berekent de adviseur de kosten van de verbeteringen en hoe lang het duurt voordat de investeringen zijn terugverdiend.
Meer informatie vind je onder de tab ‘Over ons’.

Het voorbeeld van een Maatwerkadvies
en een voorbeeld certificaat

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.