Toekomst

Op het gebied van het opvoeren van de energieprestatie van de bebouwde omgeving vindt terecht veel onderzoek plaats. Energie in bebouwde omgeving maakt ruim 40% uit van ons totaal gebruik. De verdeling daarvan is circa 50% woningen en de rest overige gebouwen zoals kantoren, bedrijfsgebouwen etc. Van die 50% woningen is circa 40% (sociale) huurwoningen en 60% in particulier bezit. Woningcorporaties hebben de laatste jaren flink werk gemaakt van het opvoeren van de energieprestatie. In de particuliere sector is dat echter maar mondjesmaat. Slechts 4% van de woningen beschikt over een energielabel. Dat wil niet zeggen dat al die anderen niets gedaan hebben aan isolatie, dubbel glas of een zuiniger verwarmingsketel. Maar zo lang er geen sprake is van een label ontbreekt het vaak aan inzicht en aan een plan hoe de energieprestatie van de woning verder verbeterd kan worden.

Nieuwbouw vanaf 2020 energieneutraal
Vanaf de midden ’90 er jaren is de norm voor de energieprestatie van de woning stap voor stap verzwaard met uiteindelijk op peildatum 2020 een energie neutrale woning. Energieneutraal in die definitie staat voor het gebouwgebonden energiegebruik en dus niet het stroomgebruik van bijvoorbeeld  je computer en andere gebruiksartikelen. Technisch gezien is het geen problemen om nu dit soort woningen te realiseren, maar de wetgever heeft helaas anders beslist.

Op het gebied van grootschalige renovatie wordt vooral dankzij de inspanningen van de woningcorporaties ook flinke vooruitgang geboekt. De kostprijzen voor z.g. nul-op-de-meter woningen daalt gestaag. Voor deze woningen geldt dat ze ook in de energie voorzien die nodig is voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Als je die ontwikkelingen wil volgen surf dan regelmatig naar energiesprong.nl.

Technische en financiële ontwikkelingen
De komende jaren is zowel in technische- als in financiële zin veel ontwikkeling te verwachten, omdat in Nederland ongeveer 75% van het beslag op energiedragers gebonden is aan verwarming of koeling tikken besparingen daarop het hardst door. Technisch is er dan ook veel onderzoek naar nano-isolatie, zeer dunne isolatiefolies met een zeer hoge isolerende werking, gebruik van zonnewarmte en de ontwikkeling van warmtepompen. De laatste wordt natuurlijk pas echt aantrekkelijk als je die voedt met zonnestroom.
Op financieel gebied is een interessante ontwikkeling dat bijvoorbeeld Tridosbank een labelafhankelijke hypotheekrente geïntroduceerd heeft, waardoor er interessante opties ontstaan. Ook  biedt het onlangs gesloten Energieaccoord een aantal openingen voor aantrekkelijke financieringsinstrumenten zoals bijvoorbeeld het betalen van verbetering van de energie prestatie via de energierekening en te nemen initiatieven op postcode-gebiedsniveau.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.